Umelecký kováč hľadá nové spojenia železa s inými materiálmi

14.04.2012 Rimavská Sobota

Chanava 14. apríla (TASR) - Hospodárska kríza trápi chanavských kováčov a zámočníkov. Dielňa umeleckého kováča Lászloa Ottóa ešte donedávna zamestnávala osem ľudí. Ako pre TASR povedal jej majiteľ, dnes v nej okrem neho pracujú už len dvaja. Nie je pritom isté, že o prácu nepríde ďalší. Umenia zo železa sa napriek tomu nevzdávajú a hľadajú nové možnosti spájania kovu s inými materiálmi.

Kováčska dielňa majstra Lászloa Ottóa je známa nielen na Gemeri. Jeho práce zdobia domy po celom Slovensku, ale aj v okolitých štátoch či zámorí. "K remeslu som sa dostal už ako chlapec v dielni svojho otca. Po štúdiu som pracoval vo viacerých firmách. Keď som však druhý raz v živote prišiel o prácu, pretože firma skrachovala, rozhodol som sa ísť vlastnou cestou. Založil som firmu, v ktorej som pracoval so svojím otcom a kolektívom ďalších kováčov a zámočníkov. Pravidelne chodíme vystavovať, získali sme množstvo cien, no napriek tomu dnes zápasíme s krízou. Momentálne pracujú v dielni už len dvaja spolupracovníci a dnes neviem zaručiť, či ich dokážem zaplatiť oboch," povedal Ottó.

Zameranie umeleckého kováča z Chanavy je všestranné. Zo železa vyrába praktické doplnky pre domácnosti či dekoračné a úžitkové predmety pre stavebníctvo. Z jeho dielne vychádzajú francúzske postele, lustre, markízy, brány, ale napríklad aj kované erby obcí. "Len málokedy príde zákazník z jasnou predstavou, ako by mal hotový výrobok vyzerať. Pre každého preto robím originálny návrh na mieru. Sme umeleckí kováči a snažíme sa, aby nás naša práca skutočne prezentovala. Na predmetoch, ktoré práve vyrábame, navrhujeme výzdobu inšpirovanú Gemerom a našou prírodou. So železom pracujeme aj pri sochárskej tvorbe. Snažíme sa hľadať nové vyjadrovacie prostriedky, hľadáme nové spojenia medzi železom a ďalšími materiálmi. Napríklad používame umelý kameň. Socha vznikne tak, že na železnú kostru nanesieme hmotu, ktorá rýchlo tvrdne. Momentálne pracujeme aj na soche, ktorá znázorňuje ženskú postavu. Základ bude opäť zo železa, no jej odev doplníme aj farebne keramikou," dodal umelecký kováč z Chanavy.
 

Vyberte región